Door de aardbevingen in Noordoost- Groningen is een zeer eenzijdige huizenmarkt ontstaan. Vrijwel alleen de mensen die uit het gebied zelf komen of het door en door kennen, kopen daar nog een woning.
Vorig jaar is onderzoek gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar de effecten van het bevingsgevaar op de bereidheid van mensen om huizen te kopen. Uit de resultaten kwam naar voren dat er vrijwel geen ‘buitenstaanders’ meer naar het gebied willen komen. Volgens het onderzoek van de RUG is het bezit van een woning in Groningen “ een bron van zorgen”. Opvallend is dat het niet alleen het aardbevingsgebied betreft, maar de gehele provincie.

Echter volgens makelaar Jan Palland gaat het nog helemaal niet zo slecht met de huizenmarkt in Groningen. Palland zegt dat de trend in het aantal verkochte woningen nu al een paar jaar in een stijgende lijn zit.
Er zitten ook verschillen in per regio, namelijk dat in de stad Groningen en de onmiddellijke omgeving de erg huizen gewild zijn. Een huis in Noordoost- Groningen staat gemiddeld nu 200 dagen te koop. Ondanks dat de verkopers de vraagprijs naar beneden moeten bijstellen, worden er ook nog woningen boven de vraagprijs verkocht.

Bron: nu.nl
31-01-2018